Geçenlerde Sabah gazetesinde Coca Cola’nın içerisinde Cochineal isimli bir böcekten elde edilen bazı renklendiricilerin kullanıldığını okumuştum. Daha sonra öğrendim ki Karmina isimli bu madde; reçellerden meyve pürelerine, sosislerden kozmetik ürünlerine kadar onlarca farklı üründe doğal renklendirici olarak kullanılıyormuş. Hatta sadece Türkiye gıda sektörü bu maddeden yılda 50 ton civarında ithal ediyormuş. Fakat tükettiğiniz ürünlerin jelatinlerinde “karmina” ibaresini aramayın çünkü firmalar bu maddeyi tanımlamak için E120 kod adını kullanmayı tercih ediyorlar.
Konuyla ilgili bilgi almak üzere Sabah gazetesinin haberinde yer alan ithalatçı firma Ünak Gıda‘yı aradım (0232 469 6001 (pbx)), beni İstanbul şubelerinden Gökşin Bey’e (0212 407 0102) yönlendirdiler fakat kendisi dışarıda olduğu için malesef görüşme şansı bulamadım. Telefona bakan hanımefendi ise firma ismi zikrederek sorduğum sorulara yanıt verme yetkisinin olmadığını söyledi fakat “Bu maddeyi verdiğiniz firmalar arasında bildiğimiz, güvendiğimiz gıda firmaları bulunuyor mu? Bu firmalar ürünlerinde karmina maddesini kullanıyorlar mı?” soruma gayet nazik bir şekilde “evet” dedi.
Coca Cola daha önce gönderdiğim hiç bir mesaja dönüş yapmadığı için kendilerine bu konuyla ilgili yeni bir soru sorma ihtiyacı hissetmedim, aslında verecekleri cevap da zerre umrumda olmayacaktı çünkü zaten bir süredir bu firmaya kesinlikle güvenmiyor ve ürünlerini tüketmemeye özen gösteriyorum. Onun yerine müşterilerine ve onların fikirlerine çok daha fazla önem gösterdiğine inandığım Ülker’i tercih ediyorum. İşte Ülker’in, Cola Turka’nın içerisinde karmina maddesi bulunup bulunmadığına dair sorduğum soruya verdiği yanıt:
Sn. CANER ÖNCEL,
ÜLKER ürünlerine gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Kalite, sağlık, hijyen ve tüketicilerimizin hassasiyetleri üzerine en çok titrediğimiz birincil öncelikli konularımızdır.
Kolalı içereceklerimiz için renklendirme maddesi olarak karmina yerine karamel kullanmaktayız. Karmina kırmızı renk verebilme kabiliyetindedir. Bizim istediğimiz koyu kahverengidir ve bunu ancak karamel ile sağlayabiliyoruz.
Karamel, karbonhidratların (sakkaroz, glikoz şurupları) kontrollü ısıl işleme tabi tutulması ile hazırlanır. Karamelleşmenin hızlandırılması için amonyum, sülfit asit, alkali ve tuzlar kullanılır. Renklendirici olarak kullandığımız karamel herhangi bir hayvandan elde edilmemektedir.
Tüm kolalı içeceklerimiz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın izni ile Akyazı, Sakarya’da Della Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından ve Türk Gıda Kodeksi ve Alkolsüz İçecekler Tebliği’ne uygun olarak üretilmektedir.
İlgi ve duyarlılığınız için tekrar teşekkür eder, sağlık ve mutluluklar dileriz.
Siz de böyle yapın, kıllandığınız durumları ürünlerini gözü kapalı tükettiğiniz firmalara sorun, aldığınız yanıtları insanlarla paylaşın ve o konuyla ilgili kamu bilinci oluşmasına katkıda bulunun, çocuklarımızın ne yiyip içeceği, hatta çocuklarımızın olup olmayacağı bile bizim bu gibi konularda sahip olacağımız bilince bağlı. Yıllardır hep “yok canım o kadar da değildir, koskoca firma öyle şey yapmaz” dediğimiz firmaların aslında nasıl da “o kadar” olabildiklerini bir çok kez şaşkınlık içerisinde gördük.
Bu maddenin sağlıklı, hijyenik veya kabul edilebilir olup olmadığı bir tarafa, hiç kimsenin insanlara böceklerden elde edilmiş bir maddeyi bilgileri dışında yedirmeye/içirmeye hakkı olmadığını düşünüyorum. Pek tabi bu iş kitabına uygun yapılıyordur, yani konuyla ilgili yasal mevzuatlar harfi harfine yerine getiriliyordur ancak her zaman söylediğim gibi; insanlar sadece yasalarla değil, etik ve ahlaki kurallar bütünüyle de birlikte yaşarlar.